LCD Savjeti

Savjeti za kupovinu LCD-ova
Kao i pred svako veliko prvenstvo u nogometu i ovaj put smo primjetili
da veliki broj naših sugrađana kupuje nove TV prijemnike kako bi što kvalitetnije
pratili sportska dešavanja na travnatim terenima.
U tom periodu veliki broj prodavnica tehnike nudi razna sniženja ali i čisti stare zalihe nauštrub neupućenih kupaca.
Tim povodom posjetili smo Shopping Centar Robot u Rajlovcu i razgovarali Anom Ilić, PR-om firme koja nam je dala par savjeta na šta trebamo obratiti pažnju prilikom kupovine novih TV prijemnika.

Digitalizacija DVB-T/T2/C
Regulatorna agencija za komunikacije BiH očekuje da će u najskorije vrijeme Vijeće ministara BiH donijeti odluke o primjeni najsavremenijih standarda u emitovanju (DVB-T 2 MPEG4) nakon čega će i započeti puna faza digitalizacije TV signala i postepeno gašenje analognih TV signala.
Stoga je jako bitno da prilkom kupovine LCD televizora posebnu pažnju obratite na znak DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). Ukoliko vaš TV prijemnik ne posjeduje ovaj standard, bit će praktično neupotrijebljiv nakon uvođenja digitalne TV u našoj zemlji i morati ćete posebno kupovati DVB-T/C prijemnik kako bi uopšte mogli gledati TV program.
Osim DVB-T2 tehnologije za izbor vašeg TV-a bitno je da obratite pažnju na neke od sljedećih tehnoloških specifikacija koje se svakim danom sve više koriste.

HDMI
Npr. HDMI ulaz koji se smatra otkrićem stoljeća za HD doživljaj audio i vizuelnih signala, koji iste dovodi do perfektnog sklada i prilagođenosti. U prijevodu Visoko definirano emitovanje medijskih sadržaja ili HDMI tehnologija vas je spasilo mnoštva kablova koje bi u suprotnom morali da uključujete i povezujete između raznih uređaja i vašeg televizora.
Što više gore navedenih ulaza vaš TV prijemnik posjeduje to više uređaja poput PC-a , laptopa-a , kamere , aparata ... možete uključiti i povezati .

Ostali priključci
Rame uz rame sa HDMI ulazom stoji USB ( Universal Serial Buss) koji je čovječanstvu podario brz i siguran način čuvanja i prenosa podataka, kojim lako i brzo sa vašeg privatnog računara bilo koji medijski sadržaj možete prenijeti na veliki zaslon.
Ukoliko želite vaš TV uređaj koristiti kao monitor, PC In ulaz je ono što vam treba , jer pomoću istog TV možete priključiti direktno u grafičku kartu računara te tako omogućiti emitovanje slike i zvuka najvećih full HD kvaliteta.
Za sve vas koji još uvijek koristite tradicionalne DVD playere, koji koriste SCART tehnologiju, te antenske analogne kablovske televizije za koje je potreban COAX in , YpbPr mini In isl. Pripazite pri odabiru vašeg ljubimca velikog zaslona, tj. da li ima ove karakteristike, jer vrijeme donosi nove tehnologije te odnosi stare.

Nova tehnologija
Kompanije poput LG-a , SAMSUNGA, Hitachija, Matsushita Electrica (Panasonica), Royal Philips Electronicsa, Sony Corporationa, Thomson i Toshiba korporacije kao vodeći umovi u HDTV branši svaki dan rade na stvaranju te poboljšavanju tehnologija koje se koriste u audio i video kodiranju kao što je MPEG 4 tehnologija , HDCP, SMART TV opcije , OLED , 3D TV , 4K, HDR te na taj način pružaju užitak za naša čula i nude nove doživljaje koje nam budućnost donosi .
Bilo da želite biti u korak sa vremenom ili imati najosnovnije funkcije na vašem TV uređaju, nadamo se da će vam ovih par savjeta pomoći u odabiru, dodala je gđica Ana Ilić.


Akustika

Muzičke linije, DVD Playeri, Auto CD i DVD playeri, Fotoaparati , Kamere, Antene, Monitori...

Alati

Bušilice, Brusilice, Šlajferice, Aparati za varenje, Kompresori, Trimeri, Pumpe, Kopačice, Sitni alati

Auto kozmetika

Oprema za auto, Gume, Mirisi, Lanci, Brisači, Ratkape, Cerade, Akumulatori, Sajle, Trokut

Bijela tehnika

Hladnjaci, rashladne vitrine, Ledomati, Pećnice, Bojleri, Perilice, Kamini, Grijalice, Klime, Ventilatori

Igračke

Dječije igračke, Sportska oprema, Školski pribor, Program za plaže, Muzički instrumenti

Mali kućanski aparati

Blenderi, Sokovnici, Mikseri, Sjeckalice, Pegle, Mikrovalne, Kuhala, Pekači, Friteze

Mesnica

Teletina, Junetina, Piletina, Bravetina, Mljeveno, Marinirano

Motori i bicikli

Čoperi, Skuteri, Četverotočkaši, Tricikli, Veliki bicikli, Dječiji bicikli, Skatebordovi, Role, Kacige, Štitnici

Namještaj

Kuhinje, Dnevni boravci, Dječije sobe, Kreveti, Stolovi, Francuski ležajevi, Fotelje, Kauči, Sprave za vježbanje

Odjeća i obuća

Jakne, Majice, Džemperi, Košulje, Hlače, Suknje, Torbe, Kaiševi, Tene, Cipele, Čizme, Skafanderi

Rasvjeta

Lusteri, Visilice, Plafonjere, Lampe, Vanjska rasvjeta, Refletori, Solarna rasvjeta, Sijelice obične, štedne i halogene

Sanitarije

Tuš kabine, Kade, Ormarići, Monoblokovi, Umivaonici, Bidei, Vodokotlići, Sudoperi, Crijeva

Voće i povrće

Svježe, Sušeno, Konzervirano i Smrznuto voće i povrće